Aardig bij lossere coronaregels

Het coronavirus kun je niet veranderen, wel de manier waarop je daar mee omgaat. Dr. Nicolet deelt al vanaf maart 2020 haar kennis over hoe je dat kunt doen. Deze blog is gebaseerd op een reeks interviews met RTV Apeldoorn in 2020.

Terrassen zijn weer open, en nu?

De coronaregels zijn weer wat losser. De avondklok is afgelopen, de terrassen zijn weer open en er mogen weer twee personen op bezoek komen. Dat is heel fijn, maar ook verwarrend, want waar ben ik nu eigenlijk aan toe? Het virus is immers nog steeds actief en het overgrote deel van de bevolking heeft nog geen vaccinatie gehad. Hoe kan ik toch genieten in deze onzekere tijd?

Vorig jaar, toen de terrassen na de eerste lockdown weer open gingen, had ik met iemand afgesproken om lekker op een terras van het weer te genieten. Zo ontzettend fijn dat we dat weer aandurven, weer kunnen! Dat heb ik erg gemist. Het was goed geregeld en de tafels stonden ver uit elkaar. Toch kwam de serveerster vlak naast me staan toen ik wilde bestellen, zonder mondkapje. Ik vroeg vriendelijk of ze anderhalve meter afstand wilde houden, maar daar reageerde ze heel kribbig op. Ik merkte dat ik daar geïrriteerd van raakte. Heel vervelend dat ik zelf moest denken aan de anderhalve meter afstand. Maar ik hield me in.

Geniet van wat WEL kan

Ik heb vooral heel erg mijn best gedaan om aardig te blijven. Heel diplomatiek en met een vriendelijke glimlach. Want ik vind het ontzettend fijn om weer af te spreken met mensen. Dat is wel het voordeel van deze periode: het maakt je heel erg bewust van wat je wel hebt. Ik ben blij met de dingen die wel weer mogen, daar probeer ik van te genieten.

Wij mensen zijn sociale dieren en we hebben echt contact met anderen nodig. Het is natuurlijk prettig dat we in deze tijd leven en online met elkaar kunnen communiceren. Maar je merkt nu hoe fijn het is om tegenover elkaar te zitten en een gesprek te hebben. Dat geldt ook op de werkvloer, hoe fantastisch is het als je weer echt samen kunt werken!

Geef aandacht aan anderen

In deze tijd merk je hoe belangrijk het contact met anderen is. Maar helaas zijn er ook mensen die geen andere mensen om zich heen hebben, die er alleen voorstaan. Die ene alleenstaande buurvrouw bijvoorbeeld, waar bijna nooit iemand op bezoek komt. Of die ene collega die moeilijk contact maakt. Geef hen ook eens aandacht, betrek ze erbij en vraag hoe het met ze gaat. Daar maak je niet alleen anderen blij mee, je voelt jezelf ook beter als je wat voor een ander kunt betekenen.

Nicolet Theunissen

Tip

Aardig Mens icoon zonder rand (2016), MooierMens.app © Future Life Research BV, gelicenseerd onder CC-BY-NC-ND 4.0 (zie: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).Zet deze week de Mensrol Aardig Mens in. Dan kun je je goed verplaatsen in anderen en ben je vriendelijk en sympathiek. Positief gedrag dat een Aardig Mens veel beoefent, is bijvoorbeeld: vriendelijkheid, empathie en hoffelijkheid. Een Aardig Mens maakt het gezellig!

’Aardig Mens’ is één van de zes Mensrollen van MooierMens.app. Met behulp van de zes Mensrollen ga je zelf aan de slag voor meer positief gedrag. Ben je nog geen deelnemer van MooierMens.app? Schrijf je dan nu in en doe de gratis Kennismaking.

Inloggen